======================================================================================
'✿'ܓ♥ ..........ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌᗩᒪᗩIKᑌᗰ.......♥ '✿'ܓ

( : . . . sebarkanlah walau hanya satu ayat . . . : )

- tidak ada hakcipta terpelihara untuk iLmu yang dataNgnya daRi yaNg Maha Esa. bahkan kita dituNtut uNtuk meNyebarkaN apa yaNg kita taHu. maKa, sEbarkanLah apa saJa yaNg aNda fikiRkan perLu disebarkAn. tidaK perLu liNk keMbali atau miNta iZin. apa yaNg aNtum baCa di siNi hanyaLah maKlumat. ianyA akaN meNjaDi iLmu yaNg bermaNfaAt apaBiLa diAmaLkan. dan jIka kita saMpaikaN iLmu yaNg kita ada kePada oraNg lain, maKa Allah akan meNganugerahkan kepaDa kita iLmu yaNg belum kiTa taHu..

(: syUkran jaZila atas kuNjungaN dan seMoga Allah teMukan kita di syurgaNya yaNg aBaDi.. aMin :)

======================================================================================

kelebihan lelaki pada akalnya, perempuan dengan malunya

Allah Maha Bijaksana menjadikan makhluk berpasang-pasangan ; lelaki dan wanita, bumi dan langit, siang dan malam, syaitan dan malaikat, gunung dan lembah, matahari dan bulan, begitulah seterusnya..
banyak hikmah dalam kejadian alam yang perlu direnung dan dijadikan bukti keagungan Allah..
satu contoh dalam kejadian manusia, Allah jadikan wanita bersifat lembut dengan nisbah 9/10 malu dan 1/10 akal, manakala lelaki 9/10 akal dan 1/10 malu..

atas kelebihan akal inilah menjadikan kaum lelaki penjaga bagi kaum wanita. begitu juga dalam apa jua masalah, Allah menyamakan 2 wanita dengan 1 lelaki ; contohnya dalam hal penyaksian.

walaupun kurang berakal, namun wanita ada sifat malu. kerana malulah, wanita dipandang mulia. kalaulah wanita tiada malu, habislah dunia ini. begitu juga lelaki, meskipun kurang malu namun mereka mempunyai akal yang dapat memikirkan kesan dan akibat-akibat sesuatu perkara. kalaulah lelaki tiada akal, dunia ini akan jadi kucar-kacir..

begitulah kebijaksanaan Allah untuk menjaga keharmonian alam, namun apa dah jadi pada masa ini??? wanita sudah tidak ada perasaan malu lagi ; bebas bergaul tanpa batas, bebas keluar hinggat larut malam. manakala lelaki sudah tidak menggunakan akal lagi malah merosakkannya pula. fikirkanlah kesan buruk yang akan menimpa masyarakat jika fitrah kejadian ini sudah diabaikan...

wanita yang sepatutnya malu dah tiada malu lagi; lelaki yang sepatutnya berakal dah hilang akal mereka. perempuan dengan gejala dedah; lelaki dengan gejala dadah..

kata orang tua-tua - pemuda harapan bangsa, pemudi tiang egara kini sudah hampir terkubur....
 apa tindakan kita sekarang????
semoga apa yang di kongsikan ini bermanfaat.. kalo suke like ek =)

1 minit utk mengingati Allah


‎1 minit untuk mengingati Allah..
sebutlah dgn sepenuh hati dan lidah yang fasih..

**SUBHANALLAH
**ALHAMDULILLAH
**LAA I LAAHA ILLALLAH
**ALLAHU AKBAR
**ASTAGHFIRULLAH
**LAA ILAAHA ILLALLAH, MUHAMMADUR RASULULLAH
**ALLAHUMMA SALLI WA SALLIM 'ALA SAYYIDINA MUHAMMAD WA AALIHI WA SAHBIHI AJMA'EEN..

- hayatilah sedalam-dalamnya akan makna ayat demi ayat, perkataan demi perkataan...

semoga apa yang di kongsikan ini bermanfaat.. kalo suke like ek =)