======================================================================================
'✿'ܓ♥ ..........ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌᗩᒪᗩIKᑌᗰ.......♥ '✿'ܓ

( : . . . sebarkanlah walau hanya satu ayat . . . : )

- tidak ada hakcipta terpelihara untuk iLmu yang dataNgnya daRi yaNg Maha Esa. bahkan kita dituNtut uNtuk meNyebarkaN apa yaNg kita taHu. maKa, sEbarkanLah apa saJa yaNg aNda fikiRkan perLu disebarkAn. tidaK perLu liNk keMbali atau miNta iZin. apa yaNg aNtum baCa di siNi hanyaLah maKlumat. ianyA akaN meNjaDi iLmu yaNg bermaNfaAt apaBiLa diAmaLkan. dan jIka kita saMpaikaN iLmu yaNg kita ada kePada oraNg lain, maKa Allah akan meNganugerahkan kepaDa kita iLmu yaNg belum kiTa taHu..

(: syUkran jaZila atas kuNjungaN dan seMoga Allah teMukan kita di syurgaNya yaNg aBaDi.. aMin :)

======================================================================================

kisah muslimah dan yahudi di pasar bani qainuqa'


Abdullah bin Ja'afar bin al-Miswar meriwayatkan kiash tentang sebuah perjuangan menjaga maruah dan aurat musimah.

pada suatu hari, terdapat seorang perempuan arab muslimah pergi ke pasar Bani Qainuqa' membawa barang jualannya, lalu duduk berdekatan dengan seorang tukang emas berbangsa yahudi.

kemudian datang beberapa orang yahudi mengepung dengan tujuan mengganggu perempuan tersebut

"buka penutup mukamu," kata sekumpulan orang yahudi tersbut
perempuan itu lantas mempertahankan maruahnya : "tidak!"
  
si tukang emas yang berada berdekatan dengan perempuan tersebut secara diam-diam memegang hujung kain perempuan itu, lalu disimpulkannya hingga ke bahagian belakang badannya ketika wanita arab itu tidak menyedarinya. apabila perempuan itu bangun, maka terdedahlah auratnya. apa lagi, orang yahudi ketawa terbahak-bahak.

"ha..ha..ha.. padan muka kamu!" 
lantas perempuan itu menjerit : "tolong... tolong!"

tiba-tiba datang seorang lelaki muslim yang menyerbu tukang emas tersebut, lalu membunuhnya. orang yahudi yang melihat kejadian itu segera bertindak balas dengan membunuh lelaki muslim tersebut.

keluarga lelaki muslim itu mula menjerit memanggil orang Islam untuk bertemu orang yahudi tersebut. maka berlakulah pergaduhan antara mereka dengan Bani Qainuqa'. (Ibn Ishaq, al-Sirah al-Nabawiyyah)

x.x.x.x.x.x.x.x.x.x.x.x.x.x.x.x.x.x.x.x

adakah kini kita menghadapi situasi seperti yang dihadapi oleh wanita arab muslimah tersebut? jawapannya, T.I.D.A.K ! . malah sebaliknya wanita kini mendedahkan aurat atas dasar sukarela, "ikhlas" dari hati mereka.

berdasarkan kisah di atas, wanita dan lelaki berperanan mempertahankan maruah ( dalam konteks ini aurat ). wanita perlu memahami syariat, lantas menyambutnya dengan hati terbuka dalam bentuk amalan ( praktikal ).

bagi lelaki pula, jangan sekali-kali menjadikan wanita sebagai objek pelaris dalam apa-apa sahaja promosi. demikian juga peranan seorang suami, ayah, abang, termasuk juga lelaki secara umum, nasihatilah wanita yang berada di bawah jagaan mereka agar menitikberatkan penjagaan aurat sebaiknya.. 
semoga apa yang di kongsikan ini bermanfaat.. kalo suke like ek =)