======================================================================================
'✿'ܓ♥ ..........ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌᗩᒪᗩIKᑌᗰ.......♥ '✿'ܓ

( : . . . sebarkanlah walau hanya satu ayat . . . : )

- tidak ada hakcipta terpelihara untuk iLmu yang dataNgnya daRi yaNg Maha Esa. bahkan kita dituNtut uNtuk meNyebarkaN apa yaNg kita taHu. maKa, sEbarkanLah apa saJa yaNg aNda fikiRkan perLu disebarkAn. tidaK perLu liNk keMbali atau miNta iZin. apa yaNg aNtum baCa di siNi hanyaLah maKlumat. ianyA akaN meNjaDi iLmu yaNg bermaNfaAt apaBiLa diAmaLkan. dan jIka kita saMpaikaN iLmu yaNg kita ada kePada oraNg lain, maKa Allah akan meNganugerahkan kepaDa kita iLmu yaNg belum kiTa taHu..

(: syUkran jaZila atas kuNjungaN dan seMoga Allah teMukan kita di syurgaNya yaNg aBaDi.. aMin :)

======================================================================================

Jiwa Tenang Dengan Adanya Sifat Penyayang

Bismillahirrahmanirrahim..
Dengan nama Allah yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang sebelum memulakan sesuatu urusan..
dan sentiasalah melafazkan alhamdulillah setelah selesai melaksanakan urusan yang dilakukan..

Baginda saw sendiri pernah bersabda yang bermaksud :

"Setiap perkara baik yang tidak dimulakan dengan menyebut nama Allah, maka ia adalah terputus (tidak diterima)"- [Riwayat Abu Daud]

Lafaz bismillah ini adalah merupakan tanda bersyukurnya seorang hamba kepada Allah Yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang. Pemurah dan Penyayangnya Allah  kerana telah memberikan segala nikmat, terutamanya nikmat islam dan kesihatan dengan percuma ! Pernahkah kita mensyukurinya setiap hari? setiap detik?

Di samping sifat Allah yang Maha Pemurah, Allah juga Maha Penyayang kepada hambaNya. Masihkah kita tidak sedar? Maha Penyayangnya Allah pada hambaNya kerana walaupun hambanya ini sering melakukan kesalahan, namun, Allah tetap menyuruh hambanya memohon keampunan kepadaNya dan akan segera menerima taubat hambaNya yang dilakukan dengan ikhlas.. walaupun hambaNya sering melakukan kesalahan yang sama berulang-ulang kali. Masih tidak bersyukurkah dan sedarkah kita ?

Dalam pada kita mengharapkan sifat rahman dan rahim Allah, pernahkah sekali kita merenung dan bermuhasabah diri "Adakah dalam diri kita ini mempunyai sifat pemurah dan juga penyayang ?"

Sekiranya kita mempunyai dua sifat tersebut, iaitu pemurah dan penyayang, jadilah kita seorang insan yang akan banyak memberi manfaat kepada orang lain. Sekiranya di perhatikan, orang yang bermasalah terdiri daripada manusia yang mempunyai sikap menyalahkan orang lain, dan sentiasa merasa dirinya sahaja yang betul. Orang seperti ini akan mencari tempat untuk mengadu dan mendapatkan nasihat untuk menangani masalah mereka. Jawapan yang paling sesuai untuk mereka ialah dengan menanyakan "Berapa banyak sifat pemurah dan penyayang yang ada dalam diri kamu?"

Tanam dan didiklah diri sahabat dengan sifat kasih dan sayang. Bukan sahaja jiwa akan sentiasa tenang, bahkan orang sekeliling anda juga menerima impak yang positif =)

alhamdulillah
wallahuálam

0124
19052013
mawaddah khalisah

semoga apa yang di kongsikan ini bermanfaat.. kalo suke like ek =)

2 143 sahabat komen ♥ :

Unknown said...

nice entri.. thanks for sharing. KB dh follow blog kamu. awesome...!