======================================================================================
'✿'ܓ♥ ..........ᗩᔕᔕᗩᒪᗩᗰᑌᗩᒪᗩIKᑌᗰ.......♥ '✿'ܓ

( : . . . sebarkanlah walau hanya satu ayat . . . : )

- tidak ada hakcipta terpelihara untuk iLmu yang dataNgnya daRi yaNg Maha Esa. bahkan kita dituNtut uNtuk meNyebarkaN apa yaNg kita taHu. maKa, sEbarkanLah apa saJa yaNg aNda fikiRkan perLu disebarkAn. tidaK perLu liNk keMbali atau miNta iZin. apa yaNg aNtum baCa di siNi hanyaLah maKlumat. ianyA akaN meNjaDi iLmu yaNg bermaNfaAt apaBiLa diAmaLkan. dan jIka kita saMpaikaN iLmu yaNg kita ada kePada oraNg lain, maKa Allah akan meNganugerahkan kepaDa kita iLmu yaNg belum kiTa taHu..

(: syUkran jaZila atas kuNjungaN dan seMoga Allah teMukan kita di syurgaNya yaNg aBaDi.. aMin :)

======================================================================================

masih suami isterikah di Alam akhirat??

السلام عليكم و رحمة الله و بركاته


selamat petang teman teman blogger, yeahh! mud : kembali pulih...hee

petang nie sya nak kongsi sumthing kat korang.. myb ade yang belom tawu, and ade jugak yang baru tawu, and aje jugak yang da lame tawu tentang ''masih suami isterikah di Alam akhirat??"....

sya xmo membebel pepanjang nanti korang buhsan pulop.. hehehe..

da~ da~ jejommmm teman nak kasi tawu kat komee~~...

------------------------------------------------------------


Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin

Wanita yang meninggal dunia sebelum berkahwin akan dikahwinkan oleh Allah SWT di syurga kelak dengan seorang lelaki di kalangan ahli syurga..

Rasulullah saw bersabda : "Tiada si bujang di dalam syurga'' (Muslim).

Ini kerana ada juga lelaki belum berkahwin yang meninggal dunia.



Wanita yang meninggal dunia setelah diceraikan dan tidak berkahwin sesudahnya

Wanita ini juga akan dikahwinkan oleh Allah SWT dengan lelaki daripada ahli syurga.



Wanita yang meninggal dunia sedangkan suaminya tidak masuk syurga

Begitu juga wanita yang meninggal dunia yang masuk syurga sedangkan suaminya tidak masuk syurga, akan di kahwinkan oleh Allah dengan serorang daripada lelaki yang masuk syurga.



Wanita yang meninggal dunia setelah berkahwin

Wanita ini akan berada bersama suaminya di syurga kelak sekiranya suaminya masuk syurga.



Wanita yang kematian suami dan tidak berkahwin sesudahnya

Wanita ini akan tetap bersama suaminya yang dikahwini di dunia sekiranya suaminya masuk syurga.



Wanita yang kematian suami dan berkahwin sesudahnya

Wanita yang kematian suami dan berkahwin lain akan bersama lelaki yang terakhir dikahwininya di dunia tidak kira berapa kali dia berkahwin. Suami yang terakhir adalah suaminya di syurga sekiranya suami itu
menjadi ahli syurga...


Rasulullah saw bersabda : ''wanita adalah kepunyaan suaminya yang terakhir.'

semoga apa yang di kongsikan ini bermanfaat.. kalo suke like ek =)

14 143 sahabat komen ♥ :

nik lan nik mat said...

sya dpt dr mana ek info2 mcm ni?

ღSyaღ said...

search2 jew..
ape y sya ase nk n perlu tawu sya search je la..pastu kongsi kt blog nie..
hee :D

nik lan nik mat said...

bgus2..
igt sya blja masa kt skola..
bc buku ke..
tp xpela..bgus,ade effet..jgn jd mcm lan...huhu

ღSyaღ said...

blaja kt skola??
xdek un slm silibess..hohoho
erk?? npe ckp gtu plak.. xbaik nooh...

Syuxer said...

info yang menarik..saya ada terfikir gak camner kalau suami kepada wanita nanti..tq atas info..terlerai sudah persoalan saya..:)..anyway..tq coz sudi singgah blog kita dan follow kita..:)..saya dah follow blog kamu..

Syuxer said...

maksud saya sebenarnya..camner wanita akan dapat suami kat syurga kelak berdasarkan status wanita itu sama ada kematian suami ke..hehe..sori ye..heheh

ღSyaღ said...

owh.. same2...sharing is caring kn..
hehe... anyway, thanx singgah blog sya jgk =)

me | is | aku said...

thx for sharing. really nice one :)

Tukang Cat said...

sedak ngat masuk surge op? kahwen laaaaaa..haha

fuuyooh said...

salam kenal.. lepak cni kejap ye.. baca entri menarik..
Fakta-fakta yang cilake

ღSya said...

@tukang cat : sape xnk msuk syurga kn.. nak kawen sng je ..tp da kawen lg bnyk tggungjwb nye..

@fuuyooh : insyaAllah :D